Pod slovom labeling (v preklade štítkovanie) pneumatík môžeme chápať ich označovanie za cieľom ich ľahšej identifikácie. Štítkovanie prebieha už pri výrobnom procese pneumatík u producenta. Labelingový štítok sa lepí priamo na behúň pneumatiky aby bol dobre viditeľný. Podľa európskych nariadení musia byť všetky pneumatiky predávané v Európskej únii označené práve takýmto štítkom. Prečo je tomu tak?

Labelingové štítky sú výbornou pomôckou na identifikáciu pneumatiky. Neobsahujú iba základné informácie (rozmer, značku, index), ktoré sú viditeľné aj na samotnom behúni, ale informujú nás aj o výkonnosti a jazdných vlastnostiach jednotlivých pneumatík. Predstavuje teda efektívnu pomôcku pre menej znalých vodičov, aby si vedeli pre seba vybrať tú najlepšiu pneumatiku. Povinnosť štítkovať pneumatiky bola v Európe zavedená Európskou komisiou už v roku 2012. Prečo sa tejto téme potom zaoberáme ešte aj v dnešnej dobe? 1. mája 2021 totižto nadobudlo účinnosť a platnosť nové nariadenie Európskej únie (EÚ) 2020/740, ktoré výrazným spôsobom zmenilo štítkovanie pneumatík. Zmeny podnietila najmä čoraz viac rezonovaná spoločenská téma svetových klimatických zmien. Nový štítok poskytne vodičom jednoduchší prístup k informáciám konkrétnej pneumatiky, hlavne o vplyve pneumatiky na spotrebu vozidla a teda aj na znižovanie produkovania CO2. Každá pneumatika, ktorá bola vyrobená po dátume 1. 5. 2021 musí obsahovať nový labelingový štítok. Ten je dostupný k nahliadnutiu aj v online databáze výrobkov Európskej únie (EPREL). Pneumatiky, ktoré boli vyrobené ešte pred týmto dátumom môžu mať ešte na sebe nalepený starý štítok, no údaje o pneumatike musia byť dostupné v EPREL databáze už podľa nových hodnôt. Rozdiel medzi novým a starým štítkom je vysvetlený nižšie.

Okrem nie až tak podstatnej vizuálnej zmeny, sa vďaka novému labelingovému štítku dozviete o konkrétnej pneumatike niekoľko užitočných informácii navyše.
Novinkou je napríklad QR kód, ktorý sa nachádza v pravej hornej časti. Pribudlo však aj roztriedenie pneumatík do kategórií (C1, C2, C3) či identifikačný kód výrobcu.
V prípade základných jazdných parametrov ako valivý odpor a brzdenie za mokra sa znížil počet stupňov zo 7 na 5. Na označenie hlučnosti pneumatiky sa už nepoužíva počet zvukových vĺn, ale písmena A, B, C.
Do nového labelingovho štítku pribudli aj dva dôležité piktogramy. Jeden z nich nás informuje o tom, že pneumatika je spôsobilá na jazdu po snehu a druhý zase symbolizuje pneumatiku, ktorá je vhodná aj na jazdu v ťažkých zľadovatených podmienkach (ten na štítku tejto konkrétnej pneumatiky nie je).

QR Kód – po načítaní tohto kódu mobilným telefónom získate prístup k užitočným informáciám o danej pneumatike, prostredníctvom online dostupnej databázy výrobkov EÚ (EPREL). Kód načítate jednoducho prostredníctvom vášho fotoaparátu v mobilnom telefóne, alebo cez aplikáciu na čítanie QR kódov.

ENERGETICKÁ ÚČINNOSŤ PNEUMATIKY – tiež známa aj ako valivý odpor pneumatiky, ktorý sa označujeme 5 hodnotiacimi stupňami od A (najvyššia úspora paliva) až po E (najhoršia úspora paliva). Spotreba pohonných hmôt má okrem ekonomického hľadiska pre vašu peňaženku, aj veľký ekologický význam pre našu planétu. Pneumatika sa počas jazdy prirodzene zohrieva, a čím menšiu teplotu má, tým menšiu spotrebu má vaše vozidlo, a o to menej škodlivých látok sa do ovzdušia vypúšťa. Pod valivým odporom teda rozumieme silu, ktorá pôsobí na pneumatiku počas jazdy, čím ju spomaľuje až k jej úplnému zastaveniu. Rozdiel medzi jednotlivými kategóriami je cca 0,1 litra spotrebovaného paliva na 100 km jazdy. Pneumatiky môžu ovplyvniť až 20% spotreby vášho automobilu.

HLUČNOSŤ PNEUMATIKY – ide o vonkajšiu hladinu hluku pneumatiky počas jazdy. Podľa nového štítku sa pneumatiky rozdeľujú do tried hlučnosti A, B a C, kde pod písmenom A sa označujú pneumatiky, ktoré dosahujú najnižšiu úroveň vonkajšieho hluku. Trieda A predstavuje až o 50% nižšiu hladinu hluku oproti triede B. Hluk pneumatiky sa meria v decibeloch, kde už rozdiel 3 decibelov reálne zdvojnásobuje hlučnosť pneumatiky.

PRIĽNAVOSŤ NA ĽADE – Takéto označenie môžeme nájsť na pneumatikách, ktoré dosahujú skvelý výkon na ľadom pokrytých cestách a vozovkách so zamrznutým snehom. S takýmito jazdnými podmienkami sa môžete stretnúť najmä v severnejších krajinách. Tieto pneumatiky dosahujú kratšiu brzdnú dráhu v uvedených zimných podmienkach. Mali by sa však používať práve iba počas stálych veľmi nízkych teplotách, lebo inak by mohli mať jazdné vlastnosti úplne iný efekt. Pneumatiky označené týmto piktogramom tak v našich končinách nájdete len veľmi sporadicky.

IDENTIFIKÁTOR PNEUMATIKY – všetky pneumatiky sú rozdelené podľa ich typu prípadne kategórie. Rozlišujeme nasledovné triedy: C1 – pneumatiky pre osobné vozidlá a SUV, C2 – pneumatiky pre ľahké nákladné vozidlá, C3 – pneumatiky pre nákladné motorové vozidlá. K jednoznačnému zaradeniu pneumatiky do jednotlivej triedy prispieva aj jej výrobný kód.

PRIĽNAVOSŤ NA MOKREJ VOZOVKE – aj tu rozlišujeme 5 hodnotiacich stupňov od A (najkratšia brzdná dráha za mokra) po E (najdlhšia brzdná dráha za mokra),kde sa berú do úvahy brzdné vlastnosti alebo dĺžka brzdnej dráhy pneumatiky na mokrom podklade. Pneumatiky, ktoré dosiahli úroveň A teda zaisťujú kratšiu brzdnú dráhu oproti ostatným úrovniam. Rozdiel v dĺžke brzdnej dráhy medzi úrovňou A a E je zhruba 9 metrov pri rýchlosti 80 km/h. Vo všeobecnosti sa pneumatiky považujú za veľmi dôležitú súčasť vášho vozidla, pretože ovplyvňujú vašu bezpečnosť počas jazdy, zrýchľovaní a hlavne pri brzdení na akomkoľvek povrchu.

PRIĽNAVOSŤ NA SNEHU – 3PMSF – v anglickom jazyku Three Peak Mountain Snowflake, v preklade snehová vločka v trojcípej hore označuje také pneumatiky, ktoré podľa nezávislých testov zaisťujú výborné jazdné vlastnosti a kontrolu nad automobilom aj väčšej vrstve snehu a ľadom pokrytých vozovkách. Dôraz je kladený predovšetkým na vašu bezpečnosť. Takto označené pneumatiky zaručujú vlastnosti zimných pneumatík aj v horších zimných podmienkach. Takéto označenie však môžu mať aj niektoré celoročné pneumatiky, ktoré boli navrhnuté tak aby dosahovali požadované vlastnosti zimných pneumatík. Treba však podotknúť, že žiadna celoročná pneumatika sa nemôže vyrovnať výkonnosti zimných pneumatík v zimných podmienkach. Pneumatiky s takýmto označením majú v porovnaní s letnými pneumatikami v priemere až o 30 metrov kratšiu brzdnú dráhu pri rýchlosti 50 km/h.

Ďalšie články